Som soleklare vinnere av Lillevik IT sin konkurranse «Sertifiseringslekene 2018», vant Jon Alfred og Jens Tore tur til Microsoft Ignite 2019. Sertifiseringslekene 2018 var en intern konkurranse for alle ansatte i Lillevik IT, hvor målet var å bestå flest mulig Microsoft eksamener. I dette innlegget har Jon Alfred summert opp turens viktigste hendelser og nyheter.
Da er det snart over med fem intense dager på Ignite, Microsofts årlige konferanse for utviklere og IT-fagfolk - en enestående arena for å møte noen av verdens fremste eksperter på teknologi. Vi har lært og diskutert mye om hvordan fremtiden ser ut med Microsoft øyne, som sammenfattende kan omtales som den fjerde industrielle revolusjon båret av kunstig intelligens. Her følger enkelte øyeblikksglimt som skal utdypes i fremtidige innlegg.
Forholdene er gigantiske, med foredrag og interaktive sesjoner som fyller hele dagen, samt rundt 28 000 deltakere som knirkefritt er blitt orkestrert – ved hjelp av Azure Orchestrator? Hvor du snur og vender deg, er det hjelpsomme, entusiastiske og smilende folk som for anledningen er hyret inn, ganske forskjellig fra forholdene i varemagasin i rushtiden. Og da er vi inne på et sentralt trekk ved Microsofts filosofi. Det sentrale spørsmålet er: Sørger du som ansatt for å gi dine kollegaer energi, så de yter sitt beste? Ignite tenner nettopp denne gnisten. Det er en generelt positiv livsholdning som formidles, en ubendig fremtidsoptimisme og en overbevisning om at skyen og informasjonsteknologi kan bidra til å skape en bedre verden.
Min utmerkede kollega Jens Tore Fremmegård og jeg holder på å gjøre oss klare til å bli plukket opp av en buss inn til konferansesentrene. Det første som skjer, er utdeling av SWAG – stuff we all get: ryggsekk, t-skjorte og vannflaske.
Politisk korrekt
Microsofts misjon er å styrke hver person og hver organisasjon på kloden til å oppnå mer. På Ignite søker Microsoft å skape en atmosfære som er båret av respekt og vennlighet, og som inkluderer alle deltakere, uavhengig av religion, nasjonal tilhørighet, rase og seksuell legning. Denne holdningen understrekes også på bugnende frokost- og lunsjbuffeter vi fôres med. Her serveres det roastbiff og fettfattig bacon med mye frukt og grønnsaker. Og det tas hensyn til vegetarianere og veganere. Forunderlig nok får man boksevis med gratis Coca og Pepsi.
Satya Nadella
Microsoft-sjef Satya Nadella er en uhyre fascinerende skikkelse. I boka Hit Refresh (2016) skildrer han enkelte sider ved sin bakgrunn. Faren er offentlig ansatt glødende opptatt av å bygge opp et nettopp frigjort India. Han har marxistiske sympatier og henger opp et bilde av Karl Marx på gutterommet. Moren er spesialist i det hellige språket sanskrit og underviser i litteratur og gammel indisk filosofi. Faren er ambisiøs og legger vekt på livslang læring, moren på at man har det godt med seg selv.
Hit Refresh refererer til at en side i en nettleser oppdateres. Noe av det gamle bevares, og noe nytt kommer til, som Bill Gates skriver i forordet. Undertittelen på boka kan oversettes med: «Hvordan Microsoft gjenoppfant seg selv og forandrer fremtiden for alle.»
Boka er bygget opp rundt tre handlingsstrenger: Nadellas personlige transformasjonsreise, endringene som pågår i Microsoft, og en som kommer til oss alle, etter hvert som intelligente maskiner blir mer ambisiøse og mer allestedsnærværende i hele samfunnet. Nadella utforsker hvordan mennesker, organisasjoner og samfunn kan og må transformeres – hit refresh – i deres vedvarende søken etter ny energi, nye ideer, relevans og fornyelse.
Nadella skriver at unike menneskelige egenskaper som empati vil bli mer verdifulle i en verden der teknologistrømmen vil gripe forstyrrende inn som aldri før. Og her strør han om seg med buddhistiske visdomsord, sitater fra en mystisk tyske diktere og russiske forfattere – en belest or reflektert mann i tillegg til to mastergrader, IT og BI. De er forskjellige, Bill Gates, Steve Jobs og Nadella, men like ikoniske. Mens hans to forgjengere, Bill Gates og Steve Ballmer, holdt fast ved «en PC med Windows på hvert skrivebord», er Nadellas løsen «mobilitet og sky først», med en åpenhet for tradisjonelle konkurrenter som Apple, Linux og Amazaon Web Services (AWS).
Høydepunkter fra Nadellas keynote
«Vi vil at enhver organisasjon skal være et digitalt programvareselskap. Og det betyr at dere alle må ha mulighetene til å kunne gjøre enhver organisasjon om til et digitalt selskap,» sa Nadella under hovedadressen. «Faktisk er vårt mål å kommunisere digital teknologi. Vi vil ikke at det bare skal være oppgaven til noen få selskaper på vestkysten av USA eller østkysten av Kina ... vi ønsker at hvert selskap der ute skal være et teknologisk selskap i sin egen rett, og dere sørger for å få det til å skje. Vårt oppdrag er å gi dere styrke til å gjøre dette.» Det fulgte flere annonseringer:
- Azure Arc, som markerer en nye epoke for hybrid databehandling. Det er ett kontrollplan, bygget for multi-sky (støtte for AWS) og multi-edge (lokalt)
- Azure Synapse, som endrer fullstendig på analyser ved å forener datavarehus og store mengder med ustrukturerte data. Hensikten er å sørge for kunnskap som kan hjelpe deg i den videre transformasjonen av virksomheten.
- Microsoft Endpoint Manager er et nytt omfattende styringskontrollpanel for alle endepunkter: identiteter, enheter, applikasjoner og data.
- Project Cortex er fortsatt på utviklingsstadiet og gir deg tilgang til å ta i bruk kunstig intellignes (KI). Mens Microsoft for to år siden kunne skilte med å være den sikre versjonen av Office 365, kommer det nå en ny komponent til som stadig blir mer omfattende, nemlig KI som er tett integrert i Office-appene og -tjenestene.
Til slutt - Nye annonseringer
Andre forbedringer som er blitt gjennomgått og demonstrert, omfatter:
- Microsoft reverserer kursen med utvidet støtte for OneNote 2016-desktop-appen, nå med ny mørk modus.
- Prosjekt Silica, som kan være fremtiden for lagring. Så langt har Microsoft samarbeidet med Warner Bros. for å lagre den første Superman-filmen på glass.
- Microsofts nye Office-app for iOS og Android kombinerer Word, Excel og PowerPoint. Mobilappen danner et sentralt knutepunkt for alt i Office.
- Microsoft bringer Cortana til Outlook for iOS og Android med en ny ‘maskulin’ stemme. Snart kan du også bruke Cortana til å planlegge møter.
- Microsoft forhåndsviser fremtiden til Office-dokumenter med Fluid Framework for nettet.
- Microsoft Teams får Outlook-integrasjon med støtte for oppgaver og mye mer. Du får private kanaler, og Yammer er innlemmet.
- Outlook for Mac får et nytt design og store ytelsesforbedringer med samme synkroniseringsteknologi som på iOS.
- Microsofts Edge Chromium-nettleser lanseres 15. januar med ny logo. Microsoft Edge basert på åpen kildekode lanseres for Windows 10 og 7, macOS, iOS og Android. Den skal være like kompatibel som Google Chrome. Samtidig håndterer den også nettsteder som per i dag krever Internet Explorer. Skjermbildet her er helt bevisst valgt for å demonstrere Microsofts åpenhet, og hvor godt en Mac fungerer sammen med Microsoft 365