Hopp til hovedinnhold

Sjekkliste: Er din Microsoft-konto sikker?

Listen over de mest brukte passordene for 2018 er offentliggjort – og det er ikke overraskende at passord som «123456», «password» og «123456789» fortsatt troner på topp. Er dette latskap? Eller er det rett og slett naivitet? Dagens trusselbilde har endret seg de siste årene, og her er vi spesielt sårbare. Velger man et passord som er enkelt å gjette seg til, sier det seg selv at inntrengere enklere kan få adgang til våre kontoer, enten det er e-post, systemer, apper eller mobiltelefoner. Mangler vi kunnskap, er vi rett og slett for dårlig opplyst? Jeg velger å svare nei, her handler det om å følge med i timen - vi kan lese utallige artikler om nettopp dette. Sikkerhet er på agendaen - og det skrives nesten daglig om nye funksjoner og oppdateringer som gjør det enklere for oss å opprettholde sikkerheten.

Her er en sjekkliste for hvordan du på best mulig måte kan holde din Microsoft-konto trygg og sikker:

✅ Opprett et sterkt passord

Bruker du Outlook eller Hotmail er det viktig å opprette et sterkt passord. Dette skyldes at mange tjenester bruker e-postadressen for å sjekke identiteten din. Dersom noen får tilgang til din Microsoft-konto, kan de muligens bruke e-posten din til å tilbakestille passordene for dine andre kontoer, for eksempel bank og online shopping.

Tips

Opprett passord som er vesentlig forskjellig fra tidligere passord – Ikke bruk det samme passordet til forskjellige kontoer.

Bruk en setning eller en setning som er omgjort til en rekke initialer, tall og symboler – Ikke bruk et enkelt ord for passordet ditt som for eksempel «passord», «sunshine» og «iloveu».

Gjør passordet ditt vanskelig å gjette selv om noen vet mye om deg (unngå navn og fødselsdager i familien eller i favorittbandet ditt) – Ikke bruk vanlige passord som «111111» og «123456».

✅ Bruk Microsoft Authenticator-appen for å logge inn med to-faktorautentisering

Microsoft Authenticator-appen legger ikke bare til et annet sikkerhetslag, men den lar deg også logge på kontoen din fra telefonen uten passord.

Det anbefales at man bruker to-faktor på alle innlogginger. Du kan lese mer her.

✅ Gjør kontoen din lettere å gjenopprette

Legg til sikkerhetsinformasjon i kontoen din for å gjøre det enklere å gjenopprette kontoen dersom du skulle bli utsatt for et sikkerhetsbrudd. Da denne informasjonen bidrar til å holde kontoen din trygg, er det viktig at informasjonen er oppdatert.

✅ Kontroller at operativsystemet har de nyeste oppdateringene

De fleste operativsystemer har gratis programvareoppdateringer for å forbedre sikkerheten og ytelsen. Da slike oppdateringer er med på å gjøre PC’en tryggere, anbefales det at PC’en er konfigurert til å få disse oppdateringene automatisk.

✅ Aldri svar på e-post som ber om passordet ditt

Merk deg at Microsoft aldri vil be om passordet ditt i en e-post – du må derfor aldri svare på noen e-post som ber om personlig informasjon, selv om den hevder å være fra Outlook.com eller Microsoft.

✅ Sjekk din siste aktivitet

Dersom du mottar en e-post med informasjon om uvanlig aktivitet, vil du se hvor og når kontoen din har blitt gitt tilgang til, samt vellykkede pålogginger og sikkerhetsutfordringer.

✅ Administrer dine pålitelige enheter

Dersom du mister eller gir bort en enhet som du bruker til å logge på Microsoft-kontoen din med, eller du vet at noen andre har tilgang til enhetene dine, bør du være proaktiv og fjerne den klarerte statusen fra enhetene.

Avslutning

To-faktor er et begrep som går igjen i mye av det vi skriver om. På denne måten får du en ekstra verifisering av deg som person. Det blir dermed enklere å hindre at uvedkommende får tilgang til din konto. Det er også viktig å gå igjennom passordrutiner i bedriften, lære opp ansatte og ikke minst oppdatere seg på de siste sikkerhetstrendene.

Ønsker du mer informasjon om hvordan vi kan bistå din bedrift?

Kilde:

https://www.teamsid.com/splashdatas-top-100-worst-passwords-of-2018/

https://support.microsoft.com/en-us/help/12410

Publisert: . Oppdatert: .

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!